22 Temmuz 2017 Cumartesi

Türkiye CNN'de

CNN'de bir haber. 1 Haziran, İstanbul, Türkiye, Avrupa, Dünya, evrenin küçücük bir bölümünde kısa bir zaman dilimi. Göz yaşartıcı gaz elindeki bayrağı sallayan bir protestocuyu sarmış. İstanbul'da bir parkın alışveriş merkezi yapmak için yok edilmesine karşı küçük bir oturma eylemi olarak başlayan hareket yönetimde olduğu on yıllık süre içinde Başbakan Recep Tayyip Erdogan'a karşı yapılan en büyük gösteriye dönüşmüş. (1)

Öteden beri özellikle batı ülkelerinde çıkan Türkiye haberleri bizi sevindirir. Ne düşünürüz bilmem, değer gördüğümüzü, önemimizin anlaşıldığını mı sanırız?

İşte bu kez neredeyse dünyanın bir numaralı gündem maddesi olduk. Dün CNN'de Türkiye'den canlı yayın yapıldı. Mehmet Ali Alabora basit bir oturma eyleminin üzerine böyle sert gidilmesiyle genişleyen sivil hareketin gücünden duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. (2)

Hükümet adına telefonla bağlanan sözcü resmi görüşlerin uzun bir açıklamasını yapmaya girişti. Yayın sunucusu gülümseyerek bunun ona verilen bir nutuk hakkı olmadığını, soruları yanıtlaması gerektiğini hatırlattı.

Türkiye umutlarla kaygıların, sevinçlerle düş kırıklıklarının birbirine karıştığı bir dönemden geçiyor.

Bir yanda sivilleşme, özgürlükçü bir anayasa, Kürt ulusu da içinde olmak üzere bu topraklarda yaşayan tüm halkların ve grupların eşit haklarla birlikte yaşaması için atılmaya çalışılan küçük adımlar. (3)

Bir yanda bireylerin yaşam alanlarının egemen düşünce ve inançlara göre daraltılması, çocukların ve gençlerin her zamankinden de dar kalıplara göre biçimlendirilmek istenmesi (4), bireysel görüş ve seçimlerin yok sayılması (5).

Binler, on binler, yüz binler değil, belki de milyonlar onyıllar sonra sahneye çıkıyorlar. Belki toplumsal beyin ölümüne karşı çıkmak için. (6)

Çoğu çok genç. Belki bir kez bile kitlesel bir toplantıya katılmamışlar. Seçimlerde oy kullanmamışlar. Ama denizde çabalayarak yüzmeyi öğrenmek gibi, yaşamanın ve gerektiğinde sesini çıkarmanın önemini kavramışlar.

Bu yaşananlardaki olumsuzlukların sorumlusu kimdir?

Öncelikle en yukarıdan aşağıya kadar yöneticilerdir. Bu topraklarda yaşayan tüm insanları dinlemek, sorunları anlamak, yaşam hakkını, düşünce, konuşma ve tepki gösterme özgürlüğünü korumak onların (farkında olmasalar da) temel görevidir. İşleri tüm ırmakların önüne barajlar yapmak, sular yatağa sığmayıp taşınca da suçu başkalarına atmak değildir. Küçüklü büyüklü tüm derelerin doğanın güzel yanları olarak akmasını, insanların anlamlı buldukları seçimlerin peşinden başkalarına zarar vermemek koşuluyla özgürce gidebilmesini sağlamaktır.

Bir yanda gerçekten yaşamsal önem taşıyan bir sorunun çözümü için (henüz somut gelişmeler olmasa da) akil insanların görevlendirilmesi, diğer yanda Taksim gibi, alkol politikaları gibi bazı konularda farklı düşüncelere kulaklarını tıkama, onları tümüyle yok sayma. 1 Mayıs'ta yaşananlar aslında girilebilecek böylesi yolların yanlışlığını gösteriyordu. (7) Ama ancak bakmasını bilenler, görmek isteyenler görebilir.

Değişim kaçınılmazdır. Değişime direnenler er ya da geç yenilir. Onu anlayanlarsa hem kendileri, hem de herkes için en iyi çözümleri bulabilir. Temel sorunların çözümünde, birbirine saygıda, hakların tanınmasında anlaşabilirler. Yaşamın ve geleceğin daha güzel olmasını sağlayabilirler.

İşte "Bize kulak verin" diyen milyonlarca insan, yöneticilere böyle tarihi bir fırsatın kapısını açmıştır. Dilerim bu çığlık duyulmuştur, anlaşılmıştır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklaması bu konuda umut vermektedir. (8)


1. Defining Moments: Capturing our changing world By Monica Sarkar and Ivana Kottasová, CNN, http://edition.cnn.com/2013/05/01/world/defining-moments/index.html?hpt=hp_bn3

2. Ivan Watson, Mehmet Ali Alabora görüşmesi, CNN, http://www.izlesene.com/video/mehmet-ali-alabora-cnn-international/6968227

3. Mehmet Arat, Akil Keçiler, http://blog.milliyet.com.tr/akil-keciler/Blog/?BlogNo=410433&ref=fblike

4. Mehmet Arat, Bilginin yabancılaşması, http://blog.milliyet.com.tr/bilginin-yabancilasmasi/Blog/?BlogNo=356091&ref=fblike

5. Mehmet Arat, Bu toprakların iyi insanları, http://blog.milliyet.com.tr/bu-topraklarin-iyi-insanlari/Blog/?BlogNo=357311&ref=fblike

6. Mehmet Arat, Toplumsal beyin ölümü, http://blog.milliyet.com.tr/toplumsal-beyin-olumu/Blog/?BlogNo=415657&ref=fblike

7. Mehmet Arat, Taksim'siz Bir Mayıs, http://blog.milliyet.com.tr/taksim-siz-bir-mayis/Blog/?BlogNo=413805&ref=fblike

8. Abdullah Gül: Demokrasi sadece seçim demek değildir, http://siyaset.milliyet.com.tr/abdullah-gul-demokrasi-sadece/siyaset/detay/1717983/default.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder